18 Ocak 2015 Pazar

Dünya Kitap Dergisi'nin 2014 "Yılın En İyileri Ödülleri" belli oldu!

DÜNYA Kitap Dergisi'nin 22 yıldır verdiği "Yılın En İyileri" ödüllerinin sonuçları belli oldu. Yılın Telif ve Çeviri Kitapları, Yılın Polisiye Kitabı ve En İyi Gastronomi Kitabı ödüllerinin 2014 yılı sahipleri açıklandı.





DÜNYA Kitap tarafından 1993'ten bu yana verilen DÜNYA Kitap Ödülleri'nden "Yılın Telif Kitabı" ödülü için 2014'te "Ayın Telif Kitabı" olarak belirlenen 8 kitap arasından seçim yapıldı. Başar Başarır, Faruk Şüyün, Doğan Hızlan, İlknur Özdemir, Selim İleri, Yekta Kopan ve DÜNYA Temsilcisi'nden oluşan seçici kurul, "Yılın Telif Kitabı" ödülünü; Faruk Duman'ın Can Yayınları'ndan çıkan "Köpekler İçin Gece Müziği" adlı yapıtına oy birliğiyle verdi.

"Yılın Çeviri Kitabı" ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde "Ayın Çeviri Kitabı" olarak seçilen 11 eser arasından belirlendi. Aynı seçici kurul, ödülün, oy çokluğuyla Everest Yayınları'nın bastığı, Oscar Wilde'ın "Dorian Gray'in Portresi" kitabının çevirmeni Ülker İnce'ye verilmesini kararlaştırdı.

"Yılın Yayınevi" de, aynı toplantıda, aynı seçici kurulca yapılan değerlendirme sonucunda oy birliğiyle Sel Yayıncılık olarak belirlendi.

Altın Sayfa Polisiye Edebiyat Ödülü'nde "Yılın Polisiye Kitabı"nın sahipleri ise Algan Sezgintüredi ve Suphi Varım oldu. Erol Üyepazarcı, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Nevzat Işıltan ve Sevin Okyay'dan oluşan seçici kurul, ödülü, Algan Sezgintüredi'nin April Yayıncılık tarafından basılan "Maktulün Şansı" ve Suphi Varım'ın Labirent Yayınları'ndan çıkan "Karanlıkta İki Ceset" adlı yapıtlarına oybirliği ile verdi. Aynı Seçici Kurul, Osman Aysu'ya da "Onur Ödülü" verilmesini kararlaştırdı.

"Yılın En İyi Gastronomi Kitabı" seçiminin sonuçları da belli oldu. Ahmet Örs, Ali Esad Göksel, Arda Türkmen, Faruk Şüyün ve Osman Serim'den oluşan seçici kurul, ödülü Saadet Özen'in YKY tarafından okurlara sunulan "Çukulata - Çikolatanın Yerli Tarihi" adlı kitabına oy çokluğuyla verdi. "Türk mutfağının gelişimine ya da tanıtımına katkılarından dolayı bu alanda çaba gösteren kişilere" sunulan "Emek Ödülü" nün sahibi ise Mehmet Yaşin oldu. Yılın En İyileri ödülleri, Ocak'ta gerçekleştirilecek bir törenle sahiplerine verilecek.

Seneye damga vurdular:

-Yılın Telif Kitabı: Köpekler İçin Gece Müziği - Faruk Duman (Can Yayınları)
-Yılın Çeviri Kitabı: Oscar Wilde'dan "Dorian Gray'in Portresi" çevirisi - Ülker İnce (Everest Yayınları)
-Yılın Yayınevi: Sel Yayıncılık
-Altın Sayfa Yılın Polisiye Kitabı: Maktulün Şansı - Algan Sezgintüredi (April Yayıncılık) ve Karanlıkta İki Ceset - Suphi Varım (Labirent Yayınları)
-Altın Sayfa Onur Ödülü: Osman Aysu
-Yılın En İyi Gastronomi Kitabı: Çukulata/Çikolatanın Yerli Tarihi - Saadet Özen (Yapı Kredi Yayınları)
-Gastronomi Emek Ödülü: Mehmet Yaşin

*Dünya Kitap Dergisi 15.12.2014 tarihli haberinden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder